Belangrijke vragen bij het aanschaffen van een lease auto

Tegenwoordig is het een stuk minder vanzelfsprekend dat er een auto nieuw wordt aangeschaft. Natuurlijk zijn er de tweedehands auto’s, maar ook de lease auto wordt steeds populairder. Wanneer je voor deze optie kiest, koop je de auto niet, maar heb je de auto eigenlijk in bruikleen. Hier betaal je een bedrag per maand voor, afhankelijk van welke auto er wordt gereden. Ondanks dat er een hoop informatie beschikbaar is, blijven er altijd een paar belangrijke vragen over, zeker voor degene die nog geen lease auto voor de deur hebben staan maar wel hun opties aan het onderzoeken zijn.

Van wie is de auto eigenlijk?

Dit is een veel gestelde vraag, en desalniettemin een hele goede vraag! Want op basis hiervan kun je er voor kiezen het wel of niet te doen. Er is onderscheid te maken in verschillende soorten lease auto’s: een operational lease auto, een private lease en een financial lease. Het verschil van de laatste met de eerste twee is dat een financial lease auto wordt gehuurd als afbetaling. Je voelt het misschien al aankomen, alleen in dit geval ben je de eigenaar van de auto omdat het gaat over een koop. Bij de andere opties blijft het bedrijf de eigenaar en dit heeft ook een hoop voordelen. Namelijk, je betaalt om niet helemaal verantwoordelijk te zijn. Bij schade moet het bedrijf dit oplossen. Dit scheelt een hoop.

Hoelang moet je leasen?

Wanneer je een auto gaat huren, sluit je een bepaald contract af, afhankelijk van je behoefte. Hiervoor zijn een hoop opties mogelijk. Een nadeel hiervan is dat een contract meestal een relatief lange tijd geldt. Maar ook hiervoor zijn andere mogelijkheden, zoals shortlease. Dit is een contractduur die korter geldig is, waardoor je flexibeler bent in het inleveren van de auto. Dit is ideaal voor mensen die voor een korte periode een auto nodig hebben. Ook is shortlease prive niet heel veel duurder, wat de optie extra aantrekkelijk maakt.

Kan de buurman de auto lenen?

Je leent een auto van een bedrijf dat verantwoordelijk is, kan de auto dan wel uitgeleend worden? Het antwoord is ja, maar wel onder bepaalde voorwaarden. In principe zou het geen probleem moeten zijn maar het contract heeft belangrijke regels; zoals het maximaal aantal kilometers. Wanneer je daar overheen gaat, moet je bijbetalen. Ook blijf je zelf verantwoordelijk voor de schade die de auto op kan lopen. Bij een eigen auto kun je deze dingen oplossen met een verzekering, bij een lease auto moet je zelf voor de kosten opdraaien.

Geef een reactie