Drie soorten printers uitgelegd

De technologie op het gebied van printen blijft zich steeds ontwikkelen. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe printer, dan is het dus goed om je te verdiepen in de verschillende soorten printers die er op de markt zijn. In deze blog zal ik je daarom het verschil uitleggen tussen een inktjet printer, een laserprinter, en een bijzondere cartridge-loze printer.

De inktjetprinter

Dit type wordt verreweg het meest verkocht in Nederland. Een inktjetprinter spuit of druppeld als het ware de inkt op het papier. Door kleine schokjes en het mengen van de kleuren krijg je de afdruk die je wilt.

Het voordeel van deze printer is dat hij vaak goed is voor het printen, scannen en kopiëren van documenten voor thuisgebruik. De printers zijn vaak wat kleiner van model en kunnen dus prima uit het volle zicht worden gezet of opgeborgen. Ook zijn er de prijzen van de inkjetprinter tegenwoordig flink gedaald. Je hebt voor minder dan 50 euro al een inkjetprinter die hoogwaardig kan printen. Ook kun je online snel en gemakkelijk Canon, Epson of HP inkt kopen voor vrijwel alle typen inkjetprinters.

Een nadeel van de inktjetprinter is dat je met kleine inktcartidges snel door de inkt heen zal zijn, waardoor de gebruikskosten wat hoger liggen. Daarbij zijn de inktcartidges zelf niet goed voor het milieu, en doordat je vaak nieuwe cartridges zal moeten aanschaffen is dit dus niet de meest duurzame optie.

Een laser-printer

Dan heb je de laserprinter. Deze printer kan een document afdrukken door met een laser een toner als het ware op het papier te plakken. De print wordt namelijk geprojecteerd op een zogeheten ‘drum’. Deze drum rolt over het papier waardoor de toner wordt overgedragen. Door hitte blijft de toner vervolgens op het papier vastzitten.

Deze technologie zorgt er voor dat je met een laserprinter haarscherp en snel kunt printen. Je gebruikt maar weinig toner voor het printen, wat dus resulteert in lagere gebruikskosten. Een laserprinter is echter een stuk duurder dan een inkjetprinter.

Printer zonder cartridge

Tegenwoordig heb je echter ook printers die geen cartridge of toner nodig hebben, maar die zeer lang mee kunnen gaan met een groot inktreservoir. Zo heb je bijvoorbeeld de Epson Ecotank. Dit is een printer die met een vol inktreservoir de zelfde hoeveelheid kan printen als wat je met ongeveer 90 cartridges zou kunnen doen. Ook een Ecotank is compact in zijn formaat, waardoor je deze goed kwijt kan op een wat kleinere kantoorruimte. Het nadeel is dat dit type printer wel echt een investering is. 

Geef een antwoord