De juiste lamp

Wanneer je eens goed door je huis kijkt zie je dat je veel meer lampen hebt dan je denkt. Uiteraard hangen er een aantal lampen boven de eettafel, en ook naast de tv staat er waarschijnlijk wel één. Ook langs de lange wand in je huis hangen mooie spots die op de schilderijen schijnen die eronder hangen. De kast die tegen dezelfde wand staat is ook voorzien van een tweetal lampen. In de keuken hangen grote lampen voor het raam, en ook boven het kookeiland/bar hangen een aantal lampen. Om het helemaal af te maken hangen er ook nog led strips boven het snij gedeelte. Lampen zijn een belangrijk element in je huis. Om ervoor te zorgen dat je de goede lampen uitkiest voor je woningen gaan we in deze blog een aantal criteria behandelen aan de hand waarvan je led lampen kan uitkiezen. We kiezen voor led lampen omdat deze veel worden gebruikt in huizen. Hierdoor zijn er veel soorten en maten beschikbaar.

Hoogte, lengte, vorm

Als eerst kan er worden gekeken naar de manier van montage. LED panelen kunnen worden ingebouwd op opgebouwd. De hoogte van de lamp is hier in ook bepalend. Maten van 8mm tot 45mm zijn beschikbaar. De dikte van je led paneel bepaalt deels de uitstraling die je meegeeft aan het lichtelement. Ook is het belangrijk om de juiste lengte te kiezen. Dit hangt af van de plek waar je het paneel gaat ophangen. Lengtes tussen 300mm en de 1200mm zijn gebruikelijk. Wanneer je het led paneel boven het snijgedeelte in de keuken hangt, is het belangrijk om veel licht te hebben. Wanneer je de lampen boven de eettafel wilt hangen is een iets comfortabeler licht geschikt. Dit wordt ook wel sfeerverlichting genoemd. De kleurtemperatuur is hierin in deels bepalend. Ook kan er nog worden gekeken naar de vorm. In een modern huis met strakke lijnen staat een rechthoek of vierkant beter. Een huis met een ietwat andere uitstraling kan misschien beter gebruik maken van een rond led paneel.

Kleur, vermogen en dimmen

De kleur van de verlichting is net anders dan de kleur temperatuur. Ook de kleur verlichting hangt af van de locatie. Een helder koud licht past beter bij een snijgedeelte, waar een warm wit beter boven het kookeiland past. Het vermogen van de lamp is ook belangrijk, een groter vermogen vraagt meer stroom. Hierbij kan er ook nog worden gekeken naar de optie of de lamp dimbaar is. Bij sfeerlicht is dit altijd wel gewenst.

Geef een antwoord