Krijg je buikpijn van je administratie? Schakel een accountant in!

Je bent geen ondernemer geworden om je uitgebreid te verdiepen in regelgeving en belastingzaken. Je wilt met je dienst of product aan de gang en niet met allerlei administratieve rompslomp eromheen. Zeker wanneer je zzp’er bent, komt er al veel op je af en dat moet je allemaal zelf afhandelen. Verlichting op het terrein van je financiële administratie is dan heel welkom. Ook omdat niet iedereen even handig met cijfers is en op de hoogte is van de regelgeving rondom een zakelijke boekhouding. Een goede boekhouder is dan een grote hulp die zichzelf al snel terugverdient.

Wat kan een boekhouder voor je betekenen?

Een boekhouder helpt je met het opzetten van je financiële administratie. Ben je al wat langer ondernemer, dan zal hij je bestaande boekhouding doorlichten en tips geven voor verbetering. Hij kan je helpen met het uitzoeken van de beste boekhoudingssoftware. Software die is afgestemd op jouw behoefte en op zijn werkwijze, zodat jullie samenwerking optimaal kan verlopen. Verder doet een boekhouder vooral je dagelijkse administratie. Zijn dienstverlening hangt af van wat jullie hebben afgesproken. Hij kan je facturen opmaken en versturen, je rekeningen betalen, je boekhouding op orde houden, je btw-aangifte verzorgen en je aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Een goede boekhouder is op de hoogte van de meest actuele regelgeving en kent alle aftrekposten die op jouw situatie van toepassing zijn. Zo maak je geen fouten bij je contacten met de belastingdienst en kun je ook nog eens geld terugverdienen. Een boekhouder is ook vaak een beetje een vertrouwenspersoon. Hij weet precies wat er in je onderneming omgaat en kan je ook van advies dienen als deskundige en vertrouwde buitenstaander.

Hoe vind je een goede boekhouder?

Er zijn veel boekhouders en administratiekantoren. Google maar eens op boekhouder gezocht Tilburg (of een andere plaatsnaam), en je zult zien dat je heel veel resultaten krijgt. Ken je andere ondernemers in jouw woonplaats of omgeving, vraag dan eens naar hun ervaringen. Kijk naar de website van boekhouders en bekijk hun referenties, hun ervaring en hun specialisaties. Boekhouder is een vrij beroep, dus iedereen mag zich boekhouder noemen. Toch is het wel belangrijk dat een boekhouder een goede opleiding heeft. Heb je een eerste selectie gemaakt? Neem dan eens contact op met een aantal en vraag om meer informatie. Wanneer je een stuk of drie kandidaten over hebt, dan kun je een offerte opvragen of zelfs met alle drie een kennismakingsgesprek gaan voeren. Je uiteindelijke keuze moet je baseren op feitelijke informatie over opleiding en ervaring, maar je moet ook het gevoel hebben dat dit een persoon is waar je je financiële situatie mee wil bespreken.

Geef een reactie