Gebruik MDF voor je volgende doe-het-zelf project!

In de bouwmarkt heb je de afkorting vast wel eens voorbij zien komen: MDF. Maar misschien heb je geen idee wat een MDF plaat precies is. Laat staan wat je ermee kunt. MDF staat voor Medium-Density Fibreboard en het is een plaat dat bestaat uit samengeperste fijne houtvezels met een middelharde dichtheid. Dat verklaart de naam. MDF kun je voor veel doe-het-zelf klussen gebruiken. In dit artikel lees je wat MDF precies is en waarvoor je het kunt gebruiken.

Medium Density Fibreboard

Waar je MDF ook wel een beetje mee kunt vergelijken is een spaanplaat. Het verschil is echter dat een MDF plaat bestaat uit veel kleinere houtvezels dan een spaanplaat. Hierdoor heeft MDF een hogere dichtheid en weegt het zwaarder. MDF werd voor het eerst gefabriceerd in de Verenigde Staten, halverwege de jaren 60. Maar pas sinds het einde van de jaren 70 werd MDF ook in Europa gebruikt. Het voordeel van MDF platen is dat ze ontzettend makkelijk te bewerken zijn, daarom is het gebruik van MDF zo populair.

Wat kun je allemaal maken met MDF?

De mogelijkheden van doe-het-zelf projecten met dit plaatmateriaal zijn eindeloos. Echter is het goed om te weten dat je er beter geen constructies mee kunt maken die veel gewicht moeten dragen. Dat komt omdat MDF daar te zacht voor is. Er bestaat een grote kans dat een stoel gemaakt van MDF plaat materiaal gaat doorzakken. Wel kun je er allerlei andere constructies mee maken, zoals keukenkastjes, badkamermeubels, opbergkastjes, speelgoed, trapconstructies, deuren, vensterbanken etc. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. In principe zou je ook grotere kasten kunnen bouwen van MDF, maar het is wel belangrijk dat je de planken dan verstevigt met bijvoorbeeld hoekijzers.

Verschillende soorten MDF

De standaard MDF platen zijn niet waterdicht en dus niet geschikt voor constructies voor buiten of in ruimtes waar er vocht in kan trekken, zoals de badkamer. Echter zijn er tegenwoordig verschillende soorten platen beschikbaar en heb je inmiddels ook waterdichte MDF platen. Je hebt ook MDF platen die bestand zijn tegen de verschillende weersomstandigheden en dus voor buiten gebruikt kunnen worden. En tegenwoordig kun je ook MDF plaatmateriaal krijgen met brandvertragende eigenschappen. Dit zou je kunnen gebruiken voor constructies in de keuken waar de kans op brand het grootst is.

Bestel MDF online

Als je van plan bent om MDF platen te kopen voor jouw volgende doe-het-zelf klus, dan zou je naar de bouwmarkt kunnen gaan. Echter kun je je MDF plaat tegenwoordig ook eenvoudig online bestellen. Online vind je een ruime keuze aan verschillende soorten plaatmateriaal en alles wat je besteld krijg je gewoon thuis bezorgd. Makkelijk, snel en natuurlijk veel veiliger in deze tijd!

Geef een antwoord