Wat moet je doen als iemand is overleden?

Een dierbare verliezen is een vreselijk gevoel. Je wil het eigenlijk proberen te verwerken, maar er komt ontzettend veel op je af als dat gebeurt. Er moet een begrafenis of afscheidsceremonie georganiseerd worden, er moet een kist worden uitgekozen… Gelukkig zijn er mensen die je daarbij kunnen helpen. In dit blog lees je welke stappen je moet ondernemen als er iemand is overleden.

Neem afscheid

Ten eerste is het belangrijk dat je de tijd neemt om afscheid te nemen. Je hoeft echt niet meteen van alles te regelen. Elke nabestaande heeft het recht om afscheid te nemen van de overledene. Zorg er dus voor dat je hier zoveel tijd voor neemt als je nodig hebt. Is de overledene thuis overleden? Bel dan ook een huisarts. De huisarts kan namelijk vaststellen of degene inderdaad is overleden.

Verzorgen

Daarna is het verstandig om een uitvaartondernemer te bellen. Is de persoon bijvoorbeeld overleden in Amsterdam? Bel dan naar uitvaart amsterdam. Je kunt dan overleggen of je de verzorging zelf wil doen (met hulp) of dat je het liever wil overlaten aan een uitvaartcentrum. Je kunt tijdens dit telefoontje ook om advies vragen of vragen stellen over het verzorgen.

Opbaren

Vervolgens is het tijd om de overledene op te baren. Je kunt zelf kiezen waar de persoon opgebaard wordt: in zijn of haar eigen bed of bijvoorbeeld in de kist. Wil je liever niet dat de overledene thuis opgebaard wordt of is daar geen ruimte voor? Dan kun je altijd nog kiezen om dat te doen in een uitvaartcentrum.

Plannen afscheidsceremonie

Wanneer je er klaar voor bent is het tijd om de afscheidsceremonie te plannen. Samen met de begrafenisondernemer bespreek je eerst de wensen van de overledene. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de kist, of het een begrafenis of crematie wordt, de muziekkeuze tijdens de afscheidsceremonie, etc. Check altijd van tevoren of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Wanneer dit namelijk zo is, kan het zijn dat er bepaalde regels aan de keuzes zijn vastgesteld. Je mag verder helemaal zelf bepalen hoeveel je zelf wilt invullen voor de afscheidsceremonie. De uitvaartondernemer kan je bij alles helpen. Stel dus gerust vragen en vraag om advies.

De uitvaart

Ook bij de uitvaart staat de uitvaartondernemer voor je klaar. Tijdens de afscheidsceremonie zorgt de uitvaartondernemer ervoor dat alles soepel verloopt en dat alles gaat zoals gepland. Na de uitvaart zal de uitvaartondernemer zeker ook nog een keer contact met je opnemen over hoe het rouwproces gaat. Je kunt dan eventueel ook aangeven dat je hulp nodig hebt.

Geef een antwoord