Tips voor het inrichten van de ultieme hobbykamer

Nu gezinnen steeds kleiner worden, tref je in eengezinswoningen steeds vaker een hobbykamer aan. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de “mancave”, maar echtgenoten en vaders zijn niet de enige volwassenen die behoefte hebben aan een retraite in huis.

Iedereen heeft namelijk baat bij een rustige omgeving waar je bent omgeven met dingen die je leuk vindt. Een kamer voor jouw hobby. Veel volwassenen besteden veel tijd aan werk, familie en vrienden en andere verantwoordelijkheden. En vergeten in alle drukte tijd voor zichzelf vrij te maken. 

Door een kamer volledig in te richten voor jouw hobby, zul je meer rust in huis vinden. In deze kamer laat jij jouw creative juices gaan Wil je ook een hobbykamer inrichten? Met deze vijf eenvoudige stappen is dat zo gepiept.

1 Organisatie van de kamer

Hobby’s vereisen vaak veel materialen en spulletjes. Maar bij een ontspannen en comfortabel gevoel in een ruimte past geen rommel. Zorg dat je bij het ontwerpen van jouw hobby kamer rekening houdt met genoeg opbergruimte. Houdt bij deze organisatie rekening met alle schalen: van gripzakjes of stazakken voor de kleinste kraal tot externe opslag voor spullen die je niet meteen bij de hand hoeft te hebben.

2 Een kleine ruimte maximaliseren

Als je het goed doet, kan zelfs een inloopkast een geweldige hobbyruimte worden. Je kunt tweevoudige of draaideuren vervangen door een schuurdeur om het werkgebied te vergroten. Voor een efficiënte werkruimte vervang je de onderste planken van de kast door een toonbank en voegt je eronder opslag toe.

3 Dubbelgebruik

Niet iedereen heeft de luxe van een leegstaande kamer. Of er is slechts één hobbykamer en verschillende hobby’s in huis. Je kunt anderen eenvoudig laten mee profiteren van jouw ruimte. Stel de sport of kunst prestaties van je zoon of dochter tentoon in een vitrine kast. Of monteer wat extra boekenplanken zodat anderen hun bezittingen ook in jouw hobbykamer kunnen opslaan. Een inclusieve hobbykamer dus.

4 Open opslag

Veel hobbyisten en kunstenaars vinden het fijn hun gereedschap zichtbaar te hebben. Het is inspirerend en je vindt eenvoudig wat je zoekt. Een open opslag combineert vaak open wandrekken met gesloten bakken of manden of doorzichtige plastic kuipen. Zorg dat je je spulletjes op een goede manier organiseert, bijvoorbeeld in de volgorde waarin je ze gebruikt. 

5 Vergeet niet te genieten

Als het gaat om het vernieuwen van een kamer of het verbouwen van een huis, richten we ons vaak zo veel op het eindresultaat dat we vergeten van het proces te genieten. Mijn laatste tip is dus: neem de tijd geniet van het proces!

Geef een antwoord